Povijesni razvoj tajlandske masaže i medicine

Često se tajlandske masaže reklamiraju kao masaže stare 2500.g. i nepromijenjene od tada. To se svugdje spominje no je li to baš istina?! U ovome ću članku opisati što i tko je sve utjecao na tajlandsku masažu kakva se danas najčešće prakticira.

Jivaka, otac tajlandske masaže?!

Tradicionalna tajlandska masaža jest samo jedna od grana tradicionalne medicine Tajlanda. Često se zna pisati da je stara 2500 godinaDr. Jivaka, mecena tajlandske masaže te da ju je utemeljio Jivaka Kumarabhacca u dalekoj Indiji. To je nažalost mit. Iako je Jivaka živio i radio u Indiji te bio liječnik, dokaza nema da je ikada napustio Indiju te da se bavio masažama. Ono što jest poznato je da je bio liječnik te da je bio budist. Pored što je bio Buddhin liječnik, liječio je i druge budističke redovnike. Prenosio je svoje doktorsko znanje toj prvoj budističkoj sanghi (zajednica). To se znanje putem širenja budizma proširilo po cijeloj jugoistočnoj Aziji. Na Tajlandu ga se upravo zbog toga štuje kao utemeljitelja medicine i liječenja. Zbog toga mu se mole za vodstvo prije početka svakoga tretmana.

Utjecaji na tajlandsku masažu

 

Urođenici

Na suvremenu tajlandsku masažu utjecale su još mnoge stvari. Kao prvo, vjerovanja i medicinske prakse prethistorijskih Tajlanđana, ljudi koji su u ta davna vremena živjeli na području današnjeg Tajlanda. Prije svih civilizacija, čak i prije poljoprivrede, u doba lovaca sakupljača, ljudske su zajednice imale suživot s biljkama.Kroz iskustvo su otkrivali koje biljke umanjuju bol, koje biljke smanjuju vrućicu, a koje potiču probavu. Razvojem poljoprivrede, taj se suživot još produbio u znanju i proširio na nove biljne kulture.

Doseljenici

Suvremeni Tajlanđani, po većini historiografa, potiču od etničke skupine T'ai, koji su živjeli na jugu Kine i od tamo se doselili na područje sjeveroistočnog Tajlanda. Na ranu medicinu Tajlanda utjecala su i vjerovanja susjeda drevnih Tajlanđana, prvenstveno Mon (današnji Burmanci) i Khmer naroda (današnji Kambodžanci). Te su dvije kulture bile pod jakim utjecajem tadašnje Indije i indijskog medicinskog znanja te hinduizma, Theravada budizma, Mahayana budizma i Vajrayana budizma. U to se još umiješalo i animističko znanje i spiritističko vjerovanje urođenih stanovnika Tajlanda. Medicinsko znanje koje je došlo iz Indije nije Ayurveda kakvu danas poznajemo već one osnovne zamisli iz koje je danas niknula Ayurveda. Ta proto znanja su na Tajlandu danas izniknula u tradicionalnu medicinu Tajlanda. Iako postoje sličnosti Ayurvede i tradicionalne tajlandske masaže i medicine, one nisu iste. Na razvoj medicine Tajlanda također je utjecala i trgovina s drevnom Kinom putem koje su se sjemena onoga što je danas Tradicionalna kineska medicina ušla u drevno znanje Tajlanda. Tamo su, zajedno sa svim ostalim utjecajima, stvorila finu juhu koja je Tradicionalna tajlandska medicina. Pored svih ovih utjecaja, na sjeveru Tajlanda postoji još i Lanna narod. Što je sad to? Lanna označava pripadnost etničkoj skupini sjevernog Tajlanda koja ima različito pismo, govor i kulturu od mainstreama tajlandske civilizacije. Po, historiografiji, ta je kultura postojala i prije uspostavljanja Thai kulture i potiču od T'ai Yuen naroda koji su manjina T'ai naroda. Pored različite kulture i jezika, imaju i svoju medicinsku praksu i teoriju te je i njihov utjecaj na suvremenu medicinu Tajlanda značajan i važan.  

Suvremena tajlandska masaža

Od 1970. na ovamo, tajlandska medicina se mijenja. U 1970-im mnogo više stranaca, zapadnjaka, turista, dolazi u doticaj s tajlandskom medicinom. Sa dolaskom turista, medicina Tajlanda, a pogotovo tajlandska masaža, postaje velika prilika za zaradu. Škole masaže koje obučavaju zapadnjake su postale velike industrije. Takve škole podučavaju većinom tehnike, a teoriju zanemaruju. Za to postoji nekoliko razloga. Kao prvo, za učiti medicinu nema škole niti pisanih udžbenika. Postoje samo majstori znanja s kojima treba provesti odano puno godina asistiranja i učenja i prakse. Zato većina škola veći fokus stavlja na tehnike masaže. Kao drugo, jezična je barijera velika. Kada tekst i postoji, nije na engleskom ili hrvatskom već na tajlandskom koji nije jednostavan za učiti te mnogi učitelji ne znaju engleski. Također od 1970-ih postoji napor tajlandske vlade da se tradicionalna medicina standardizira. To je pohvalno no također nosi svoje probleme. Prilikom standardizacije, mnoge se važne stvari u tumačenju medicine izostavljaju i zanemaruju, a fokus se postavlja na utjecaj indijske i suvremene zapadne medicine. Utjecaji animizma, Buddhinog učenja te razumijevanje utjecaja duhova, karme i magije su često izostavljeni. Zbog svih ovih razloga, mnoge škole i mnogi praktičari stavljaju fokus samo na poznavanje i uvježbavanje tehnika jer je to jednostavnije za prenijeti.

Zaključimo priču

Dakle, iako je utjecaj indijske misli snažan u medicini Tajlanda, nikako ne smijemo pomisliti da je to jedini utjecaj te da je tajlandska masaža izraz ayurvedskog liječenja. Tajlandska masaža je čušpajz prethistorijskih praksi, animizma, utjecaja Indije, Kine, Tibeta, T'ai, Khmer i Mon naroda i taj se živi čušpajz i dalje razvija pod suvremenim utjecajima. Kada sljedeći put vidite reklamu da je tajlandska masaža stara 2500.g. znajte da je to samo dio cijele priče i samo jedna puzzla u slagalici.   Ivan S.
Posted in Razmišljanja.