Thai i treća životna dob

Poznato je da je Thai masaža sastavljen od akupresurnog rada po energetskim linijama (sen) te dovođenjem tijela primatelja u jednostavnije ili zahtjevnije joga položaje. Naravno, Thai masaža je mnogo više od rada na fizičkom nivou primatelja, namjera s kojom se radi je zapravo od veće važnosti, ali zasad, zadržimo se da se fizički Thai masaža sastoji od akupresure i istezanja.

Postoje mnoge tehnike istezanja u Thai masaži i ona je po njima zapravo najpoznatija ljudima. Upravo zbog takvog naglašavanja jogijskih istezanja u svrhu promoviranja i stjecanja klijenata, prosječna osoba treće životne dobi može biti odbijena od Thai masaže. To je velika šteta jer Thai masaža upravo osobama starije dobi može donijeti puno ugode i koristi.

Kako pristupiti takvoj masaži?

Za početak, iz glave izbaciti da ćemo mi nešto uraditi, da ćemo napraviti ovu ili onu tehniku, uglavnom izbaciti iz glave da je stvar o nama i našem egu. Ova je smjernica univerzalna za svaki tretman, s kime god da radite, mladim ili starim. Rad sa starijim osobama nas prisiljava na odbacivanje većine tehnika istezanja te nam time omogućava iskreni pristup tretmanu. Pristup koji istražuje, koji propitkuje, pristup koji je otvoren za otkrivanje najboljeg puta kako možemo pomoći osobi. Drugim riječima, pristup s umom početnika.

Sama mehanika tretmana jest poprilično jednostavna. Naglasak se stavlja na sen linije, na temeljito tretiranje svih sen linija koje su nam dostupne. Pošto su nam istezanja manje više nedostupna, možemo se duže zadržavati na linijama, možemo ih pobliže i bolje upoznati, produbiti ih i pojačati protok energije kroz postepen pritisak. Nemogućnost istezanja nam daje vrijeme da dublje dotaktnemo i potaknemo energetski protok kroz linije.

Posebnu pozornost možemo posvetiti masaži stopala, dlanova i licu, bilo da radimo s uljima, bilo bez njih.

 

Dobrobiti

 

Povećanje energetskog toka kroz sen linije ima mnoge prednosti. Ono što primjećujem na svojim klijentima i što mi oni sami govore jest da su opušteniji, da se osjećaju toplije, da ih njihovi zglobovi manje bole te da se osjećaju laganije, mlađe i vitalnije. A to je mnogo. Na taj način mogu ispunjenije boraviti u svojem životu i iskoristiti vrijeme koje im preostaje na najbolji način za sebe i svoje bližnje.

 

Ivan

Posted in Thai terapija and tagged .